Keresőoptimalizálások és a Google büntetés

A büntetésekről

Annyit elöljáróban a büntetésekről, hogy a Googlenak, nincs olyan hivatalos oldala, ahol felsorolja tételesen a különböző büntetéseket, de egyes esetekben megerősítik egyes büntetések létezését. Van néhány olyan eset is, amikor tudatosan bejelenti, hogy valamelyik algoritmus milyen formájú tevékenységeket büntet (Pingvin, Panda algoritmusok).

A fenti helyzet miatt sokszor nem különíthető el világosan a büntetés módja és következménye, van amikor csak a következményt látjuk, de azt nem tudjuk, hogy azt a Google mely algoritmusa okozta azt, sőt sokszor az sem egyértelmű, hogy manuális, vagy algoritmus szintű büntetésről van szó. Emiatt az alábbi leírásban elfordulhatnak átfedések, de ezeket inkább benne hagytuk, mivel a lehető legteljesebb leírásra törekedtem.

És még egy nagyon fontos dolog. Van, amikor az oldal rossz helyezését nem valamilyen büntetés okozza, hanem az oldal gyenge minősége, vagy a rá mutató linkek hiánya. A legtöbb esetben tapasztalataink szerint ez a helyzet.

Manuális büntetés

A manuális büntetés, ez az amikor, a Google alkalmazott szándékosan a mi oldalunkat bünteti. Ez a büntetés csak a mi oldalunkat érinti és nem a Google találati listát meghatározó algoritmusának része. Ha weboldalunkat regisztráltuk a Search Consoleba, akkor a büntetésről ott értesítést is kapunk üzenet formájában, de a manuális műveletek menüpont alatt is ellenőrizhetjük van-e büntetés weboldalunkon.

A manuális büntetések esetén felülvizsgálatot lehet kéreni, amikor is a weboldalunk felszabadulhat a büntetés alól, amennyiben a büntetés létrehozó okait megszüntettük. Ezt a Search Consoleban tudjuk megtenni.

Algoritmikus büntetés

Ennek sok formája van. Létezik olyan büntetés, amely a főalgoritmus része, ezért a hibás lépések után azonnal jelentkezik. A másik típus, azok az algoritmusok, amelyet a Google csak meghatározott időpontokban futtat le. Ilyen volt korábban a Panda algoritmus (ami ma már a főalgoritmus része) és ma a Pingvin algoritmus. Ezek viszonylag könnyen azonosíthatóak, mert a találati listán történő visszaesés, és így a forgalomcsökkenés is konkrét időponthoz kötődött. Ennél a típusnál általában csak a következő frissítéskor nyerhetjük vissza helyezéseinket, ha a büntetés okát javítottuk.
És ennyi bevezető után, jöjjenek a büntetések tételesen!

Nem megengedett keresőoptimalizálási módszerek:

Black Hat SEO (fekete kalap keresőoptimalizálás)

A nem megengedett keresőoptimalizálást a Google megbünteti, de erről nem értesít. A büntetést magát ellenőrizni sem tudod. Nincs olyan program vagy weboldal, ahol ezt meg lehetne tenni, hogy a honlapod büntetés alá került-e.

Hogyan lehet megtudni, hogy a honlapod Google büntetés alá került?

Ha a weblapod hirtelen 30-60-100-500 hellyel hátrébb kerül a Google listán, akkor nagy a valószínűsége, hogy büntetést kapott. A legrosszabb az, ha a Google teljesen kitilt az keresőből. Ezt onnan tudod, hogy a keresőből érkező találatok száma gyakorlatilag megszűnik.

A kisebb mértékű hátrébb sorolást általában törli a Google, ha te is törlöd a nem megfelelő keresőoptimalizálási (SEO) lépést. Ha azonban törölt az adatbázisából, akkor jobb, ha elkezdesz egy új weboldalt építeni új domain név alatt.

Olyan weblapok is büntetést kaphatnak, akik rendesen optimalizálnak ugyan, de büntetett weboldalakról linkelnek.

A Google büntetések típusai:

Pingvin büntetés

A Pingvin büntetés a linkprofil miatt kapjuk. A gyenge minőségű katalóguslinkek, és a kulcsszavas horgonyszövegek miatt kaphat büntetést. Ez azt jelenti, hogy az oldalra mutatkozó hivatkozásokban egy-egy szó túl sokszor jelenik meg. Ez nagyon előnyös a helyezés javításáért, de nem természetes ezért büntetheti a Google. Magyarországon rengeteg weboldalt ért Pingvin büntetés, a korábbi helytelen linképítési technikák miatt. A Pingvin algoritmus büntetése jól szűrhető, mivel meghatározott időpontokhoz köthető.

Sandbox, vagy homokozó

Ez nem nevezhető normál büntetésnek, a Google egy frissen indított domainnel kapcsolatban bizalmatlan. Ennek az a következménye, hogy a kezdeti időszakban, az oldal gyengén jön fel a találati listán. A Sandbox effektust létezést a Google soha nem erősítette meg hivatalosan, de nem hivatalosan több Google alkalmazott is elismerte létezését.

Van egy anti-sandbox effektus is, ugyanis a friss tartalmak, jellemzően jó helyezést érnek el a kereső listán.

Feloldása: A Sandbox esetén a legjobb védekezés a rendszeres minőségi tartalomfrissítés, jó minőségű linkek szerzése, és a látogatók bevonzása egyéb csatornákon keresztül.

Kikerülés a Google indexből

Ez a legrosszabb Google büntetés, ami azt jelenti, hogy kikerülünk a Google keresőből, így weboldalunk egyáltalán nem jelenik meg a kereső listán. Az így büntetett oldalak, nagyon súlyosan vétettek a Google irányelvei ellen, ezért kikerültek a Google keresőből.
A de-indexelést úgy tudjuk ellenőrizni, ha a keresőmezőbe beírjuk az alábbi parancsot: site:www.tedomained.hu
Ha erre nem kapunk találatot, akkor az azt jelenti, hogy nem szereplünk a Google keresőben.
Feloldása: számos és komplex oka lehet a büntetésnek, el kell gondolkodni azon hogy feladjuk az oldalt.

-950 büntetés

Ez egyike azon kevés büntetésnek, amelyet a Google elismert. A büntetés lényege az, hogy az oldal helyezése a találati listán -950-es háttrébbsorolást kap.Ez a büntetés jellemzően az utolsó figyelmeztetés a de-indexelés előtt.
Feloldása: A -950-es büntetés oka, az oldal túloptimalizálása, ezek megszüntetése és felülvizsgálati kérelem beküldése után a helyezés visszaáll.

-60-as büntetés

A mínusz 60-as büntetés a Google bizalomvesztését jelzit, az a hatása, hogy az oldal -60 helyezést veszít a keresési listán.
Az ilyen büntetések elsősorban spam linkek, esetleg rejtett kifelé mutató linkek, miatt kaphat egy oldal.
Feloldása: a fentiek eltávolítása, majd felülvizsgálati kérelem benyújtása.

Site-wide, azaz az egész weboldalt érintő büntetés

A site wide büntetés, ahogy nevében is benne van az egész domaint érinti, nem csak a főoldalt, hanem a bejegyzéseket, kategória és címke oldalakat, képeket, mindent. Abban különbözik a Google legtöbb egyéb büntetésétől, hogy az oldal egészét érinti. Itt is jellemzően meghatározott helyezés hátrasorolással jár (mínusz 30, mínusz 50).
A site-wide büntetésnek sok oka lehet, így például a Panda-algoritmus is site-wide büntetést ad, azaz, hogy ha egy meghatározott minőség alá esik a domain egészének megítélése, akkor a jó minőségű tartalom is hátraesik.
Feloldása: fel kell térképezni mi okozta a büntetést, az okok nagyon összetettek is lehetnek, így minden este egyedi.

Kulcsszó büntetés

A kulcsszó büntetés lényege, hogy az adott domain egy-egy kifejezésre, kulcsszóra kerül hátrébb a találati listán. Ennek a büntetésnek az oka, általában a linkek horgonyszövegeinek túloptimalizálása, Például ha nagyon sok ”macska” horgonyszövegű link mutat ránk, nagy az esélye, hogy erre a szóra büntetést kapunk. Ez a büntetés a Pingvin algoritmussal van összefüggésben.
Feloldása: ez egy algoritmus büntetés, így csak a következő frissítéskor szabadulhatunk fel alóla. A teendő, a fizetett és nem természetes, kulcsszavas linkek eltávolítása.

Egy oldalas büntetés

Ez esetben a weboldal egyetlen aloldala kap büntetést, miközben az oldal egésze jól teljesít. Korábban a BBC és a Mozilla egy-egy oldala is kapott ilyen büntetést és ennek oka, általában a felhasználók vagy spam robotok által generált tartalom.
Feloldása: az adott oldal kitakarítása, a spam hozzászólások eltávolítása.

PageRank büntetés

A PageRank büntetés, amint azt neve is mutatja, az oldal PageRank értékét nullázza le, vagy csökkenti az ügy súlyának megfelelő mértékben. A PageRank büntetés azokat az oldalakat sújtja, amelyek linkeket adnak el.
Feloldása: a fizetett linkek eltávolítása.

Büntetett linképítési módszer:

Egyszerre túl sok honlapodra mutató link jelenik meg más weblapokon egy adott időben

A viszontlinkek száma és minősége befolyásolja a weboldal Google helyezését. Vagyis ha nem mutat elegendő számú link a honlapodra, akkor nem jó helyezést lehet elérni a Google találati listáján. Ha viszont hirtelen túl sok keletkezik, ebből a Google azonnal tudja, hogy nem megengedett keresőoptimalizálás folyik, és büntetés vonhat maga után.

A tapasztalatok azt mutatják, új honlap esetén havi 20 linknél többet, régi honlapok esetében, (2év+), maximum havi 40-et érdemes.

Nagyszámú kölcsönös linkelés

Kölcsönös linkelés az, amikor két honlap belinkeli egymást. Ha a linkek azonban nem csak egy oldalról, hanem egy weboldal minden aloldaláról is kölcsönösen linkelnek egymásra, akkor azt a Google erősen bünteti.

Rejtett linkek

Az ingyenes Joomla és WordPress sablonok készítői előszeretettel rejtik el a saját honlapjukra hivatkozó linket. Ennek módszere lehet az, hogy a háttér színével megegyező betűkkel jelenik meg a sablonban a link. Ezt azonban a Google bünteti. A te oldaladon és a belinkelt oldalon is.

Azonos szövegű linkek

Ha egyszerre több oldalon ugyanazzal a szöveggel jelennek meg a honlapodra mutató linkek,a Google bünteti. Ezek az előszoba oldalak.

Újabban már azt is bünteti a Google, ha csak a keresőoptimalizálni kívánt szóra helyezik rá a linket.

Linkek más nyelvű oldalról

A Google azt is figyeli, hogy magyar nyelvű oldalra magyar nyelvű honlapokról linkeljenek. Ha a magyar nyelvű oldaladra sok egyéb nyelvű oldalról érkezik link azt bünteti. Ezért magyar weboldalakat csak magyar weboldalakról szabad linkelni.

Kimenő linkek

A kimenő linkek száma is fontos. Itt is fontos a középút. Nem jó, ha sok a kimenő link, de az sem jó, ha egyetlen link sem mutat más honlapokra.

Törött linkek

A törött link olyanok, amelyek rákattintás után nem élő oldalra visznek.

Kétes linkek

Az interneten az a honlapod szomszédja, akit belinkelsz. A rossz szomszéd az, akinek a honlapján értéktelen a tartalom – te mégis belinkeled.

Kéretlen linkek

Az ingyenes rendszerekhez (Joomla, Drupal, WordPress) letölthetsz ingyenes kiegészítőket, amelyek elhelyezhetnek rejtett linkeket.

Tartalom a weboldaladon

A Google számára mindig is a tartalom volt az legfontosabb. Mindegy nekik, hogy milyen a külső, ha érdekes a tartalom.

A keresőoptimalizálás ellensége a duplikált tartalom

A duplikált, vagyis másolt tartalom a halálos vétségek közét tartozik. A Google a másolt tartalommal feltöltött weboldalakat már nem is hozzá előre a találati listán.

Kulcsszó halmozás

Egyes weboldalakon a keresőoptimalizálni kívánt kulcsszó egyszer sem fordul elő a szövegben, vagy amikor annyi a kulcsszó a szövegben, hogy a szövegnek már több mint 5%-át adja. Az ilyet a Google megbünteti, a honlapod előbb utóbb eltűnik a listákról.

Hirdetések

A Google soha nem kedvelte azokat a weboldalakat, amelyek csak a hirdetésből érkező pénzért készültek.